Ana Fikir #29
Bu Sayıda; Sadece Japonya’da Normal; “Yaşlı Amca” Servisi *** İş Dünyasında Güven ve Algının Kelebek Etkileri
Sadece Japonya’da Normal; “Yaşlı Amca” Servisi
Japonya'dasınız, her zamanki gibi eliniz telefonda, amaçsızca ekranı kaydırıp duruyorsunuz…
Biraz yalnız ve mutsuz hissediyorsunuz. Işıltılı şehrin karmaşası sizi daha da küçük hissettiriyor. Dostlarla iki lafın belini kırdığınız, aptal saptal şeylerden bahsettiğiniz muhabbetleri özlüyorsunuz. Hatta dedenizle yaptığınız garip sohbetleri bile…
Birden karşınıza bir websitesi çıkıyor.
Bir kiralama sitesi.
Yaşlı amcaları bir günlüğüne kiralayabildiğiniz bir site.
Hayır, bu tuhaf bir bağımsız filmin konusu değil; bu, Japonya'nın “Yalnızlığımı nasıl yokederim” sorusuna verdiği ilginç bir cevap; Osan Rental.
Dijital çağda, bağlantıların genellikle geçici ve yüzeysel hissettiği bir ortamda, yaşlı bir adamı “kiralama” fikri pek alışılagelmiş bir şey gibi değil. Ama Japonya’da öyle.
Osan Rental, özünde sosyal etkileşim için garip ama benzersiz bir fırsat da sunuyor.
Farklı nesillerden insanları bilinçli olarak birleştirmeye çalışmak ve bunu bir ticari modelle yapmak, kelimenin en hafif anlamıyla cesurca.
Temel bir insan ihtiyacını ortaya çıkarıyor aslında: arkadaşlık.
Hem yaşlılar, hem de gençler için birbirlerinden öğrenmek ve değişik bir gün yaşamak için iyi fikir.
Yaşlılar için Osan Rental, hayata yeni bir anlam katmak kadar güçlü bir şeye dönüşebilir. Sosyal olarak kenara itilmiş bir güruhu tekrar zaman geçirilmeye değer kılabilir.
Kimse onları pek dinlemiyorken, “bilge”liklerini ve deneyimlerini başkalarıyla paylaşma imkanı bulmaları ve gençlerle vakit geçirip, yeni dünyayı onların gözlerinden görebilmeleri ve yeni bir arkadaşlık bağı kurabilme fırsatı… Bir de bunların üzerine para da kazanıyorlar…
Gençler içinse, hayatlarında anlatılacak acayip garip bir deneyim yaşamış olmaları..
Bene Osan Rental, temel insan ihtiyaçlarından çıkan, yaratıcı ve alışılmadık bir bakış açısının, nasıl şahane bir işe dönüşebileceğine dair uç ve nefis bir örnek.
Sürekli daha kısa sürede, daha kolay kız/erkek arkadaş buldurtmaya çalışan duygusuz app’lere inat, daha yaratıcı, samimi ve basit fikirler üzerine de iş kurulabileceğine dair bir umut ışığı Osan Rental.
İş Dünyasında Güven ve Algının Kelebek Etkileri
Amerika isminde “United” olmasına rağmen her konuda ayrımcılığın ön plana çıktığı ülkelerden biri. Cinsel yönelim, dini görüş, politik duruş, statü gibi konularda çok demokratik gibi görünseler de, iç sosyal dinamiklerde bunun çoğu zaman tersini görürüz.
“Redneck” diye aşağılayıcı bir terim vardır mesela, genellikle cahil-beyaz Amerikalıları yargılamak için kullanılır. Sürekli güneşin altında çalışan insanlara bir gönderme oluyor; Ensesi yanık…
Orada yaşayan arkadaşlarımdan duyduğum kadarıyla onların en büyük dedikodu malzemeleri mesleklermiş. Meslek üzerinden en çok yargılayan insanların olduğu ülkelerden biri olarak tanımlanıyormuş hatta.
Bu yüzden iş verenler, insanlara yaptıracakları işleri daha havalı göstermek için uzun ve pek anlaşılmaz ünvanlarla etkilemeye çalışıyorlar. Çalışanlar da bundan gayet memnun. Sekreter yerine “Legacy Implementation Coordinator” olarak anılmak daha ilgi çekici.
Mesleklerin kendi başlarına insanların algılarında yarattıkları bir statü var. Bu kesin.
Gallup düzenli olarak mesleklerin halk tarafından ne kadar sevildiğini ölçüp bunu trend olarak yayınlıyor.
Hadi insanlar statü kaygılarından dolayı mesleklerin algılarıyla ister istemez ilgileniyorlar ama koskoca Gallup neden sürekli bu araştırmayı yapıyor?
Aslında daha büyük çerçevede düşündüğümüzde bu araştırmadan birden fazla kesim fayda sağlıyor;
İş Liderleri ve Yöneticiler: Sektörlerinin kamu algısını daha net anlayarak karar verme, halkla ilişkiler stratejileri ve pazarlama yaklaşımlarını değiştiriyorlar. Algı negatifse, şirketler endişeleri gidermek ve imajlarını düzeltmek için adımlar atıyorlar mesela.
Yatırımcılar: Sektörler hakkındaki kamuoyu, yatırım kararlarını etkileyen önemli bir faktör. Olumlu algılar genellikle güçlü performans veya potansiyel ile, olumsuz algılar ise riskler ile ilişkili tabi ki. Bu veriler, yatırımcıların itibar ve uzun vadeli sürdürülebilirlik faktörlerini değerlendirmesine yardımcı oluyor.
Politikacılar: Hükümetler, bu verileri reform, denetim veya destek gerektiren sektörleri belirlemek için kullanıyor. Örneğin, yüksek negatif algıya sahip bir sektör, etik endişeler veya halka kötü hizmet nedeniyle odaklanılması gerekir.
Özetle, insanların kendi aralarındaki basit algıların bile kelebek etkisiyle global ölçekte alınan kararları ve hatta ekonomik dinamikleri değiştirdiğinin farkında olmak, kendi işimizle ilgili de bu tür sosyal dalgalanmaları takip etmek gerekiyor.
💡 İLHAM VEREN FIKIRLER & SÖZLER:
“Kendin olduğun için nefret edilmek, olmadığın biri gibi davranman sayesinde sevilmekten daha iyidir.”
— André Gide